Alla borde ut och dansa

Johan Zetterberg sökte jobb lite överallt, åkte runt på intervjuer och kollade in städerna. Linköping gav honom direkt känslan av att ’Åh! Här vill jag bo.’ När han sedan fick en rundvandring hos Syncore insåg han att det var precis ett sånt jobb han ville ha.

Johan Zetterberg är elektronikingenjören som vill utveckla nya produkter för att i framtiden kunna säga till sina barnbarn: ”Det där var jag med och skapade.” Efter att ha provat några andra jobb är han sedan tre månader anställd som hårdvaruingenjör på Syncore.

De han träffade under anställningsintervjun pratade om den stora variationen på företaget. Efter tre månader på jobbet vet han att de hade rätt. ”Jag har hittills varit med på fem olika projekt, tror jag. Nu har jag jobbat mig fram till en plats där jag får hålla på med lite av allt. Antingen sitter jag med hårdvara, gör tester i labbet eller skriver mjukvara.”

Att det skulle bli Syncore kände han direkt när han klev innanför dörren, träffade kollegorna och såg lokalerna. Men han hade ett önskemål för att kunna ta jobbet. Det var att han behövde vara ledig vecka 27 varje år, utan undantag.

En vecka på Öland

Anledningen till det heter Lundegårds camping och finns på Öland. För femtio år sedan startade campingen vad som i dag är ett av Sveriges största dansevenemang. Och det äger alltid rum vecka 27.

”Dansveckan på Lundegård är som en festival, fast inte. Varje kväll är det dans på campingen och olika band som spelar. Det är precis innan semestern drar igång på riktigt. Därför kan du semestra nästan helt ensam på Öland och slippa köerna. Dessutom brukar det vara riktigt bra väder.”

Tidigare tävlade han i bugg men det var svårt att få ihop träningen med att ha ett socialt liv och att jobba. Men han är sugen på att börja igen eftersom han har hört att Linköping ska ha en riktigt bra dansklubb.

”Men först behöver jag få ordning på lägenheten. Det är fortfarande smått katastrofartat med flyttkartonger överallt.”

Förutom dansen finns det ett annat intresse han alltid har haft. Det är att se vad som finns inuti elektroniska saker och att förstå hur de fungerar. Det började med att han pillade sönder stereon och datorn. Nu är det främst bilen han undersöker.

”En Toyota Corolla du normalt ser på de svenska vägarna har kanske 90–110 hästkrafter. Min som är från 2002 har 192 hästkrafter. På utsidan är bilen som alla andra, men den kör ifrån det mesta. Det finns många fördelar med att vara nyfiken och att ha lätt för att ta till sig ny kunskap. Snart vet jag till exempel tillräckligt mycket om hur en bilmotor fungerar för att bli bilmekaniker.”