Trådlöst headset för räddningstjänst och försvarsmakt

Foto: Jerker Johansson

Neckmike är en svensk uppfinning. Från början riktade den sig till mc-åkare och skoterförare i vårt stundtals bistra klimat i norr. Kunderna behövde en robust och tillförlitlig lösning de kunde använda, med eller utan hjälm, i höga hastigheter.

Mikrofonen plockar upp tal direkt från struphuvudet och undviker därmed störande ljud som vind och motorljud. Tillsammans med de bullerdämpande hörlurarna skapar Neckmike ett kraftfullt kommunikationssystem som nu även används av industriföretag, räddningstjänst, helikopterpersonal och Försvarets materielverk (FMV). Systemet är också populärt inom exempelvis fallskärmshoppning och andra extremsporter.

Eftersom Neckmike bärs av användaren blir det mer flexibelt än andra lösningar. Användaren väljer själv vilken hjälm den vill använda, eller om det räcker med bara in-ear-lurarna och strupmikrofonen. Ytterligare en fördel med Neckmike är den avancerade ljudbehandlingen som gör att användaren slipper anpassa headsetet till sin aktivitet.

Syncores uppdrag var att utveckla den dynamiska röstfiltreringen och trådlösa bluetooth-kommunikationen.

 

Vill du veta mer?

Kontakta vice VD Mattias Engström, Mattias Engström, mattias.engstrom@syncore.se

Vi hade redan stora delar av den mekaniska konstruktionen på plats när samarbetet med Syncore inleddes. Med hjälp av dem fick vi snabbt igång ett flöde för att utveckla och integrera mekanik och elektronik. Det gjorde att vi kunde ta fram prototyperna på väldigt kort tid.
Bo Franzén, Neckmike