Från sushikock till produktutvecklare

Snowboardare, surfare, bergsklättrare och restaurangägare. Nu är han även civilingenjör och programmerare.

Mikael Malmström hamnade i restaurangbranschen av en slump. Det började med att en vän, som jobbade på en sushibar, bjöd honom på lunch en dag. ”Det var det äckligaste jag ätit i hela mitt liv. Men efter att ha provat det ett par gånger insåg jag att det var gott. Till slut var jag där och åt så ofta att ägaren erbjöd mig ett jobb.”

Han beskriver restaurangkarriären, där han ägde och drev ett antal japanska restauranger, som ett sidospår. Ett långt och roligt sådant som pågick i nästan tio år. Sedan slog bankkrisen till samtidigt som han jobbade alldeles för mycket. Det var dags att göra något annat.

”Jag har alltid gillat datorer, matte och att lösa problem. Dessutom ville jag plugga vidare. Därför blev det civilingenjörsutbildningen.” Förutom programmering läste Mikael även projektledning, gruppdynamik, psykologi och ekonomi. Projektledningen är något han ser fram mot att också jobba med lite längre fram, men just nu är det hårdvara och lågnivåprogrammering som gäller.

”Vad som driver mig? Jag vill gå till jobbet och tycka det är kul. Så länge det funkar spelar det inte så stor roll vad jag gör. Här på Syncore ser jag fram mot produktutvecklingen. Att få vara med hela vägen från en första kundkontakt till att hålla en färdig produkt i handen. Det känns häftigt.”