Gabriel vill bygga ett nytt Skynet

Första webbsidan skapade han någon gång i mellanstadiet. Som tonåring byggde han små robotar som kunde flytta runt saker. Sedan blev det en autonom gräsklippare och en 3d-skrivare. Nästa projekt är att bygga en drönare för att kartlägga fiskesjöar.

När Gabriel Andersson som nybliven högskoleingenjör i datateknik sökte jobb fick han tre erbjudanden att välja bland. Valet föll på Syncore, trots att det enda han hade sett från dem tidigare var den röda loggan. Men innan vi kommer dit backar vi bandet en aning.

”Jag har egentligen hållit på med datorer i hela mitt liv. Första datorn fick jag när jag var sex år. I mellanstadiet gjorde jag webbsidor med några kompisar innan jag lärde mig att programmera och att bygga saker.”

De små robotarna och 3d-skrivaren han skapade verkar mest ha varit projekt för att testa ny teknik och vad som gick att göra. Den autonoma gräsklipparen blev den första, stora nyttosaken för att lösa problemet med gräsmattan vid sommarstugan.

”I allmänhet gillar jag autonoma saker. Produkter som inte kräver saker från en människa utan kan gå av sig självt. Det behöver inte vara fordon. Den ultimata drömmen skulle vara att skapa ett självlärande system likt Skynet från Terminator-filmerna, men snällt.”

Lösningar andra har nytta av

Drönaren som nu är i planeringsstadiet ska han ha till att kartlägga fiskesjöar. ”Om jag aldrig har varit vid en sjö tidigare skulle det vara kul att skicka upp drönaren för att få en överblick av den. Även om jag inte hinner med att fiska så mycket nu är det ändå roligast att göra något av idéerna som andra har nytta av.”

Det är också anledningen till att han valde Syncore framför de andra företagen.

”Här känns det som om jag får göra fler saker och med större variation. Och att det jag är med och skapar kommer till nytta för andra. Jag gillar idén att få utveckla en produkt från början till slut. Även om jag är anställd som mjukvaruutvecklare har jag efter en månad på jobbet redan fått lära mig en hel del om hårdvara också.”

Gabriel säger att det är skönt att ha kommit ut i det verkliga arbetslivet.

”Det är på arbetsplatsen du får 90 procent av kunskapen du behöver ha. Även om jag lärde mig mycket i skolan så lär mig ännu mer nya saker varje dag här.”