Radiostyrd grävmaskin med riktig joystick

Mikael Malmströms första projekt på Syncore blev det som kollegorna i månader hade hoppats skulle landa på deras bord. Att byta ut fjärrkontrollen till den radiostyrda grävmaskinen mot en riktig förarstol med tillhörande joysticks.

Caldaro kundanpassar gränssnitt mellan människa och maskin. Ofta handlar det om att utveckla joysticks, pedaler och sensorer för krävande industriapplikationer som grävmaskiner, gruvmaskiner och kranar.

Nu ville de låta mässbesökarna, på ett enkelt sätt, själva provköra deras utrustning. Lösningen blev att byta ut den vanliga RC-fjärrkontrollen mot ett riktigt förarsäte och riktiga joysticks.

Perfekt introduktion till jobbet

”För min del var utmaningen att inbäddade system var något helt nytt”, säger Mikael Malmström. Han hade tidigare programmerat högnivåspråk, men aldrig tidigare utvecklat så här nära hårdvaran. ”En jämförelse skulle väl vara att jag tidigare satte ihop legoklossar. När man kodar lågnivåspråk får man först se till att bygga klossarna själv.”

Det visade sig snabbt att Caldaro-uppdraget var helt rätt för en nyanställd.

”Ja, det blev en rolig start att få jobba med ett projekt som kollegorna hade längtat efter i flera månader och ville vara med på. Därför kom det ofta förbi någon, tittade hur det gick och ställde frågor. Ett perfekt sätt att lära känna både företaget och inbäddade system.”

Även kunden blev nöjd med resultatet.