Stina – en helt vanlig mjukvaruutvecklare

Vad Stina Edbom gör när hon inte sitter på kontoret eller umgås med familjen? Inget speciellt, säger hon. Det blir väl de vanliga vandringsresorna till Nepal, Sydamerika och Afrika. Bilden är tagen på resan där hon besteg Kilimanjaro, 5 892 meter över havet.

När Stina Edbom var föräldraledig med sitt andra barn började hon leta nytt jobb. På Opera Software hade hon arbetat med samma produkt i flera år. Nu kände hon att det var rätt läge att utvecklas och satsa på någonting annat.

”Jag fick en bra känsla av Syncore redan när jag var på intervjun”, säger hon. ”De var trevliga och det verkade finnas stora möjligheter att få jobba med en massa olika projekt. Nu, efter två månader, är känslan att jag har hittat rätt. Jag trivs med både arbetet och kollegorna.”

Hur saker funkar under ytan

Inför intervjun till den här artikeln läste Stina några av de andra texterna med Syncores nyanställda. Det hon fastnade för var det lite mer personliga, men när hon ska beskriva något mer personligt kring sig själv tar det först stopp.

”Jag tycker om att vara ute och röra mig i naturen”, säger hon helt kort innan hon går över till att prata om att hon är utbildad civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, och var det intresset kommer ifrån. ”Jag har alltid försökt förstå hur saker och ting funkar under ytan. När de flesta kör igång ett datorprogram vet de inte vad som händer egentligen. Om man lär sig att programmera förstår man mer och mer. Och det där med under ytan var väl en av anledningarna till att jag sökte mig till Syncore. Här får jag även jobba med hårdvara och kan lära mig mer om det.”

Vi pratar vidare om hennes bakgrund och var hon kommer från. Hon har alltid varit intresserad av naturen. Hon är uppvuxen i Värmlandsskogarna, men bor nu i Linköping.

”Jag har gjort en del vandringsresor också”, säger hon och tillägger att det inte blir så många sådana nu eftersom hon har två barn.

Vandringsresor?

”Ja, till Nepal, Sydamerika och Afrika bland annat. Jag gillar den typen av semester där jag får röra mig och se hur andra människor har det. Jag har gått en del i de svenska fjällen också. När barnen blir större hoppas jag få till vandringsresor med dem också. Det gäller bara att anpassa sig lite.”

Jag frågar hur många andra hon känner som är ute på vandringsresor på andra sidan jorden. Hon funderar en stund innan hon börjar skratta. Ingen av hennes vänner har samma fritidsintresse.

Stina Edbom kanske tycker att hon är en helt vanlig mjukvaruutvecklare. För oss andra är det uppenbart att det är någonting speciellt med henne.