Tyvärr har dygnet bara 24 timmar

Bartłomiej Czerwiński är civilingenjör, maker och radioamatör. När standardutbudet av cykellampor inte duger bygger han sin egen. Och när han behöver ta fram 3d-modeller blir lösningen att lära sig CAD. Numera är han även anställd på Syncore som programmerare.

Han kallas gärna Bart. ”Det blir enklast för svenskarna så”, säger han. Ett bevis på det är att han är den ende på Syncore som enbart har sitt förnamn i mejladressen.

Som du säkert redan har gissat kommer Bart från Polen. Han är utbildad civilingenjör på Gdynia Maritime Academy, en av Europas största skolor för marinutbildningar. Det var där hans intresse för trådlös kommunikation, analoga och digitala kretsar började. Något som sedan ledde vidare till en karriär inom inbyggda system.

En maker

”Mitt största problem är att dygnet bara har 24 timmar”, säger Bart och fortsätter berätta om sig själv. Han cyklar mountainbike och gillar att åka snowboard, skidor och skridskor. Han äger också en segelbåt av typ Shipman 28 tillsammans med sambon.

Dessutom är han medlem av Makerspace Linköping. En förening som beskriver sig som ”en smältdegel för kreativt skapande i gränslandet mellan teknik, innovation, konst, vardag och fantasi.” Det är en slags öppen verkstad där medlemmar kan träffas, byta idéer och använda maskiner för att bygga saker. Det är där som han på fritiden bygger automatiska bevattningssystem för lägenheten och deltar i spännande maker-kurser.

”Efter min tid här kan jag definitivt säga att Syncore känns som ett gäng trevliga människor. De kan sina saker och vi snackar samma språk. Om du har en fråga är det bara att gå bort till någon och ställa den. Trots att vi följer ISO-standarder så finns det inga begränsningar du måste vänta på. Därför känns Syncore som ett familjeföretag, även om det inte är det.”